Flexibel werken: wat is het, wat zijn de voordelen en nadelen?

Wat is flexibel werken?

Flexibel werken kan worden gezien als een ‘nieuwe’ werkstijl met flexibiliteit in:

  • Tijd (hoe laat)
  • Plaats (waar)
  • Duur van het werken (hoe lang)

Het wordt ook wel ‘flexwerken’ of ‘het nieuwe werken’ genoemd. Hoewel vele bedrijven in binnen- en buitenland de voordelen van het flexibel werken al kennen en daarom ook deze manier van werken hebben geïmplementeerd, zijn er nog steeds veel onduidelijkheden en uitdagingen rondom het thema.

Wat zijn de uitdagingen van flexibel werken?

Niet alle bedrijven zijn voorbereid op flexibel werken

Om op de juiste manier vanuit huis te kunnen werken, zijn er een aantal IT-oplossingen nodig. Zo hebben werknemers de juiste laptop en mobiele telefoon nodig. Ook is het belangrijk dat zij vanaf afstand bij de bedrijfsinformatie en -applicaties kunnen komen, bijvoorbeeld via een virtuele desktop.

Het gebrek aan sociale contacten

Sommige medewerkers missen de sociale contacten wanneer ze alleen thuis werken. Dit kan worden voorkomen door werknemers niet alle dagen thuis te werken, maar bijvoorbeeld 1 á 2 dagen per week. Op deze manier blijven medewerkers voldoende contact houden met hun collega’s. Ook is het verschaffen van de juiste ICT-voorzieningen van groot belang, zodat medewerkers eenvoudig in contact kunnen komen met elkaar.

Niet iedereen wil het en/of kan flexibel werken

Flexibel werken is niet geschikt voor iedereen. Een medewerker die een onrustige of instabiele thuissituatie heeft, zal waarschijnlijk productiever en gelukkiger zijn op kantoor. Het is dan ook belangrijk om werknemers de keuze voor te leggen: werken vanuit huis of op kantoor.

Het verliezen van de controle

Een van de belangrijkste argumenten tegen flexibel werken is dat er te weinig vertrouwen is vanuit werkgevers. Is het mogelijk om een werknemer die niet fysiek aanwezig is van 09:00 tot 17:00 wel te controleren? Wat ons betreft is het een logische vraag, maar is nog belangrijker om jezelf af te vragen of je dit wel moet willen. Werknemers zouden niet constant moeten worden gecontroleerd, aangezien dit niet  goed is voor hun productiviteit en bovendien kost het veel tijd om dit te doen. Het loslaten van de controle kan lastig zijn; een bedrijf wil de productiviteit immers bewaken.

Wat zijn de voordelen van flexibel werken?

Minder kantoorruimte nodig

Een fysieke werkplek op kantoor kost volgens studies rond de €10.000 per jaar, als we alle kosten hierin mee nemen. Wanneer er in uw organisatie flexibel gewerkt worden, zijn er uiteraard minder werkplekken nodig. Hier is dan ook een flinke besparing mogelijk.

Het leidt vaak tot een hogere productiviteit

Uit onderzoek van Intermediair onder 1100 hoogopgeleide medewerkers, is gebleken dat 77% zich beter zegt te kunnen concentreren als ze thuis werken. Daarnaast geeft 78% van de ondervraagden aan dat ze thuis effectiever kunnen werken. Hoewel er, zoals eerder benoemd, dus controle verloren gaat, blijkt de productiviteit juist te stijgen in de meeste gevallen.

Het zorgt voor een betere werk-privébalans

De balans tussen werk en privé wordt verbeterd dankzij het flexibele werken. Ouders kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker hun kinderen naar school brengen of even een wasje doen voor, tijdens en na werktijd. Of medewerkers kunnen ervoor kiezen om overdag een uurtje te sporten of lunchen, om vervolgens ’s avonds nog even kunnen verder te werken. Het eerdergenoemde onderzoek van Intermediair bevestigt dit punt: 4 op de 5 medewerkers zegt dat hun werk-privébalans duidelijk verbeterd is na het werken vanuit huis.

Het trekt talent aan (secundaire arbeidsvoorwaarden)

Vele werknemers stellen thuiswerken op prijs, zeker de nieuwe generaties op de werkvloer. Zij zijn zich geen ander bewust van de mogelijkheden en de voordelen van het flexibel werken. Veel professionals vinden een werkgever vaak ook aantrekkelijker wanneer deze de mogelijkheid biedt tot thuiswerken.

Recruitment4Sales

Wij brengen de juiste mensen bij de juiste werkgevers, waardoor het werk voor iedereen in de organisatie prettiger en productiever wordt. Wil jij ook de juiste mensen met wie jij een flexibele arbeidsregeling aandurft? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben kandidaat

Ben je op zoek naar een nieuwe sales- of marketinguitdaging? Wij helpen je graag richting de volgende stap in je carrière. Neem contact met ons op of laat je gegevens achter via onderstaand formulier.